ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΣΤΟ ΚΑΛΟ, ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ
Σήμερα το μάθημά μας μιλάει για τα χελιδόνια, τα συμπαθητικά πουλιά που όλοι γνωρίζουμε κι αγαπάμε ,μιας κι ο ερχομός τους μας θυμίζει την όμορφη άνοιξη.
Είναι ένα από τα αποδημητικά πουλιά..... που τόσο αγαπάνε τα παιδιά
Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα
Τι τρώνε;
Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!
Ας δούμε πώς ταΐζει μια μαμά χελιδόνα τα μικρά της:
Από που έρχονται;
Τα χελιδόνια ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα.
Φωλιές
Τα χελιδόνια φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) . Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πώς χτίζει τη φωλιά του ένα χελιδόνι.
Μα καλά, δεν κουράζονται;!
Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πριν ξεκινήσουν από την Αφρική, πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια, δηλαδή να έχουν φάει πολλά πλούσια μυγογεύματα! Εξάλλου, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό.
Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους;
Διάσχιση της θάλασσας. Ξεκινούν λοιπόν για το μακρύ ταξίδι τους. Δυστυχώς, πρέπει να διανύσουν το Αιγαίο, δηλαδή μια μεγάλη απόσταση που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα. Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν.
Μέσα σ’αυτή τη τεράστια απόσταση που διανύουν τα χελιδόνια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα που κάνουν το ταξίδι τους πιο δύσκολο.
Σκεφτείτε ότι πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Πρέπει να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως τη Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ, πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.
Σε τι μας χρησιμεύουν;
Ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρώει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 – 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!! Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;;
Πηγή : Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Η Γραμματική του μαθήματος_Το ενωτικό
Μάθαμε ένα καινούριο σημαδάκι, το ενωτικό.
Τι είναι το ενωτικό και πότε το χρησιμοποιούμε;
Α) Όταν θέλουμε να χωρίσουμε μια λέξη που δε χωράει στη γραμμή του τετραδίου μας............
β) ......Όταν χωρίζουμε μια λέξη σε συλλαβές και .....
γ) Όταν θέλουμε να ενώσουμε 2 λέξεις που διαβάζονται μαζί.
Μπαίνει μετά από τις λέξεις:
Αγια-, Αϊ-, γερο- , γρια-, θεια-, μπαρμπα-, μαστρο-, κυρα,- παπα-
και ενώνονται με ονόματα ανθρώπων ή αγίων.
Σε κάθε ζευγάρι η πρώτη λέξη δε θέλει τόνο.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ενωτικό με την παύλα!!!
Αν πατήσεις στην παρακάτω εικόνα ,θα βρεις ένα διαδραστικό φυλλάδιο που θα σου θυμίσει όλα όσα μάθαμε και θα κάνεις και εξάσκηση.
ενώ στο παρακάτω θα εξασκηθείς στο ενωτικό, αλλά και στα διαλυτικά.Πηγή φυλλαδίων:.liveworksheets.com
Το επόμενο παιχνίδι είναι από jele.gr